Monday, November 23, 2009

DIANE ARBUS

one of my favourite photographers...
Cu Diane Arbus mi-ar placea sa merg in Rahova sau Ferentari... sau printre aurolacii de la Gara de Nord. Ea ar face niste portrete reusite acolo.

Diane Arbus este interesata de lucrurile care exista dincolo de suprafata vizibila, dincolo de aparente. Fotografiile ei iti dau senzatia ca esti in fata unor dezvaluiri intime care iti creaza o repulsie dar care te atrag, ca un copil care se uita printre degete la o scena de sex dintr-un film.

Majoritatea fotografiilor ei exploreaza o lume cumva la limita societatii "normale", minoritati si excentrici care ar face orice sotie decenta, care isi duce cumparaturile acasa, sa ridice din spranceana: oameni de circ, pitici, travestiti, nudisti, siamezi, junkies and all sort of freaks.

A avut si un proiect intitulat "American Rites, Manners and Customs" in care a imortalizat oameni obisnuiti - the typical american - in stilul ei caracteristic, reusind sa scoata la suprafata exact ceea ce este atipic - the freak within.

Ceea ce face povestea ei si mai interesanta este faptul ca pana la varsta de 35 de ani a dus o viata foarte banala, fiind the perfect daughter and the perfect housewife, jucandu-si perfect rolul in studioul de fotografie comerciala al familiei.

Apoi,brusc, se decide sa isi paraseasca familia - sotul si copiii - pentru a-si explora latura artistica, dedicandu-se fotografiei. Propria biografie da substanta cautarilor ei de a explora in fotografii what lies beneath.

Pentru fotografiile-portret Diane are un fel anume de a-si agasa subiectul, de a-l scoate din zona sa de confort pentru a surprinde o reactie genuina.
Una dintre cele mai celebre fotografii ale ei este "Child with grenade" pe care o obtinut-o invartindu-se minute bune in jurul baietelului si fotografiindu-l pana cand a obtinut de la el acea expresie de nebunie.

Cred ca daca Diane Arbus s-ar fi hotarat vreodata sa fotografieze Luna, cu siguranta ar fi reusit sa ne arate the dark side of the moon.

Mai multe fotografii de-ale ei gasiti aici.

Despre ea s-a facut si un film - FUR, An Imaginary Portait of Diane Arbus - cu Nicole Kidman. Foarte Frumos.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...