Tuesday, November 24, 2009

Arta pe camioane - made in Pakistan

Se pare ca pakistanezii isi iubesc camioanele ca nimeni altii.


Arta pe camioane a devenit la ei o traditie cu adanca semnificatie culturala. Totul a inceput pe la 1920 cand companiile de transport incercau sa atraga mai multi turisti decorandu-si autobuzele.

Soselele din Pakistan sunt o galerie de arta in miscare, unde fiecare ornament are o semnificatie aparte, cu motive politice si de viata sociala, imagini religioase, talismane si clopotei.





Mi se pare ciudat ca intr-o tara in care venitul estimat pe cap de locuitor este in jur de 2.000$, firmele de transport cheltuie in jur de 3000$-5000$ pentru modificari structurale care transforma camioanele in povesti care exprima "viziunea religioasa si sentimentala a indivizilor ce lucreaza in aceast domeniu." Jamal J. Elias








Fiecare regiune din Pakistan are propriul stil de decoratiuni, astfel incat localnicii isi dau seama imediat de unde vine fiecare camion. Aceasta forma de arta este luata foarte in serios de catre pakistanezi si prin ea exprima identitatea culturala a fiecarei regiuni prin culori, materiale si anumite decoratiuni.

Imagini via Pakistani Truck Art, Saudi Aramco, Flickr

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...